kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Małżeństwo z obcokrajowcem
2011/1/29 10:30:00

Emigracja zarobkowa Polaków, którą mamy okazję obserwować już od kilku lat, a także stale rosnąca liczba cudzoziemców, którzy postanowili ułożyć sobie życie w naszym kraju przynoszą za sobą stały wzrost liczby małżeństw mieszanych – Polki słyną przecież w świecie ze swej urody i gospodarności, a i my chętnie wybieramy na życiowych partnerów zamożnych i statecznych Niemców, Skandynawów czy Anglików.


Zawarcie małżeństwa z obcokrajowcem wymaga jednak załatwienia wielu formalności – różnych w zależności od tego gdzie i jaki chcemy wziąć ślub.

W Polsce możecie wziąć ślub cywilny w USC lub tzw. konkordatowy w kościele. W obu przypadkach musicie złożyć następujące dokumenty:

- osoba z Polski składa pisemne oświadczenie, że nie ma żadnych przeszkód, że może wziąć ślub, odpis aktu urodzenia oraz dowód osobisty.

- obcokrajowiec przedstawia ważny paszport, odpis aktu urodzenia, dokument potwierdzający, że zgodnie z prawem obowiązującym w jego kraju może wstąpić w związek małżeński lub zgodę polskiego sądu rodzinnego na zawarcie małżeństwa oraz – w przypadku, gdy był/była już w związku małżeńskim – przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego wyrok rozwodowy.

Jeśli zamierzacie wziąć ślub konkordatowy, musicie przedstawić także zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich – możecie w nich uczestniczyć wspólnie, lub każde w swojej parafii. Oboje musicie przedłożyć także zaświadczenia o tym, że byliście ochrzczeni i bierzmowani, jeśli zaś jedna ze stron nie jest katolikiem, musi wyrazić zgodę na zawarcie ślubu w kościele katolickim.

Jeżeli chcecie wziąć ślub za granicą możecie zrobić to zarówno w polskim konsulacie, jak i w miejscowym USC. W pierwszym przypadku przedstawiacie takie same dokumenty, jak w polskim USC oraz ważne paszporty. Jeśli chcecie pobrać się w miejscowym urzędzie, najlepiej sami zorientujcie się, jakie dokumenty będą wam potrzebne.

Po ślubie musisz powiadomić polskie USC o zmianie stanu cywilnego, przedstawić oryginał aktu małżeństwa (wraz z tłumaczeniem) oraz dowód osobisty. Załatwianie tych formalności ominie cię tylko wówczas, gdy wzięliście ślub w polskiej placówce dyplomatycznej, bo w tym przypadku zrobią to za ciebie urzędnicy.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: USC, małżeństwo, obcokrajowiec, ślub, ślub kościelny


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »